searchSymbol
hero

Parkens dagsprogram för 14 juni - 25 augusti

Det finns mycket att se och uppleva under en dag i Astrid Lindgrens Värld. Alla föreställningar är baserade på Astrid Lindgrens berättelser och i många av dem ingår sång, musik och dans i handlingen. Allt du kan se på våra scener dagtid ingår i entrépriset. Här nedan finner du vårt dagsprogram för vår huvudsäsong 14 juni . 25 augusti, där du kan se ett urval av de föreställningar som spelas i parken. Förutom tider för föreställningar så kan du också se när Pippi, Emil och Ronja och de andra är hemma hos sig och kan träffa dig som är besökare. De tiderna är markerat i mörka färger i schemat du kan ladda ner här nedanför.

Ladda ner dagsprogrammet för 14 juni – 25 augusti

Bröderna Lejonhjärta

Körsbärsdalen


11.10 – 12.30 Bröderna Lejonhjärta är hemma i Körsbärsdalen


 

11.15 Min bror, Jonatan Lejonhjärta

En våldsam brand bryter ut i brödernas lägenhet, Jonatan tar sin bror på ryggen och hoppar ut genom fönstret på andra våningen. Han räddar livet på Skorpan men dör själv på gården efter fallet. Nu väntar Skorpan bara på att få träffa Jonatan igen, i Nangijala.

 

12.00 Färden från Körsbärsdalen

Skorpan har kommit till sin bror Jonatan i Körsbärsdalen i Nangijala. Sofia och Jonatan leder den hemliga frihetskampen, och Sofias duvor flyger med budskap över bergen till Törnrosdalens ledare Orvar. Nu har man funnit en av Sofias duvor död, utan budskap och med en pil i bröstet, och Sofia förstår att det måste finnas en förrädare i Körsbärsdalen.

Bröderna Lejonhjärta

Törnrosdalen


14.00 – 16.10 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen


 

14.00 Återförening i Törnrosdalen

Skorpan har blivit tillfångatagen av två Tengilsoldater i bergen. Han har ljugit och sagt att han bor hos sin farfar i Törnrosdalen, för att med hjälp av soldaterna kunna komma in där och kanske hitta sin bror, Jonatan, som gömmer sig någonstans i dalen.

 

15.55 Ingen liten lort

Medan utegångsförbudet i Törnrosdalen råder, gräver Jonatan på den hemliga gången som ska ta honom ut från Törnrosdalen. Han måste rädda frihetskämpen Orvar, som nu sitter fången i Katlagrottan.

 


17.00-17.30 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen


 

17.00 Stridens dag *

Folket i Törnrosdalen förbereder sig i hemlighet för Stridens dag, då dalen äntligen ska befrias från tyrannen Tengil. Många skrik hörs i Törnrosdalen den dagen, men ett som inte liknar något annat. Katla har kommit – en uråldrig drakhona som kan förlama vem som helst med sin eld och som bara lystrar till Tengils stridslur.

* Föreställningen ”Stridens Dag” innehåller scener och effekter som kan vara otäcka, och därför har vi valt att sätta en rekommenderad ålder från 9 år.

Ronja Rövardotter


11.00 – 12.10 Ronja är hemma i Mattisborgen


 

11.00 Natten då Ronja föddes

Den natten då Ronja föds går åskan över bergen. Det är ett oväder som ingen har sett maken till, och rätt vad det är slår blixten ner i den uråldriga Mattisborgen så att den rämnar mitt itu – med ett riktigt helvetesgap emellan.

 

11.55 Ronja möter Birk

Långt bortom mannaminne hade Borkarövare och Mattisrövare och legat i luven på varann. Vad Mattis inte visste var att samma ovädersnatt som Ronja föddes, föddes också Birk – son till Borka och Undis. Och en dag, när Ronja som vanligt går upp för att akta sig för att trilla i Helvetesgapet, så sitter han där, Birk Borkason.

 


13.45 – 16.15 Ronja är hemma i Mattisborgen


 

13.45 Vinter i Mattisskogen

Så kom vintern till Mattisborgen och Mattisskogen. Rövarna vinterbadar och luskammas och Ronja ger sig ut i skogen på skidor. Men mitt i ett flöj tappar hon skidan och fastnar med foten i ett rumpnissehål

 

14.50 Vilddjursmötet

Sedan Borka olovandes flyttat in i den otillgängliga Norrborgen för att komma undan knektarna, ägnar Mattis dag och natt åt att grubbla hur han ska kunna kasta ut Borka och hans anhang. Ronja och Birk däremot, de är inte bara vänner – de har i hemlighet bestämt sig för att vara bror och syster. Nu önskar de bara att deras gamla tjurskallar till fäder kunde sluta fred, och kanske – som Skalle-Per alltid sagt – slå sig ihop till ett enda starkt rövarband. Men vem skulle bli hövding över ett sånt rövarband? Det är något som kan bara avgöras i en tvekamp – ett riktigt vilddjursmöte.

Villa Villekulla

 


10.30 – 12.30 Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

10.30 Pippi flyttar in i Villa Villekulla

Fröken Prysselius har fått höra att det bor en liten flicka alldeles ensam i ett hus i staden, och det går naturligtvis inte för sig. Hon bestämmer sig för att göra ett besök hos Pippi och ta henne med till sitt barnhem, så att Pippi kan få det lite ordnat. Börja skolan, och lära sig multiplikationstabellen till exempel. Pippi tycker inte alls att hon behöver följa med till något barnhem: ”Jag har klarat mig bra utan pluttifikation i nio år, och då går det nog i fortsättningen också!”

 

11.30 Pippi får besök av tjuvar

I utkanten av den lilla, lilla staden, i ett gammalt förfallet hus bor Pippi Långstrump. Hon är nio år och bor där alldeles själv med sin häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson. En dag kommer två fattiga luffare förbi, som heter Dunder-Karlsson och Blom. De vill lägga vantarna på Pippis kappsäck med alla gullpengar som hon har fått av sin pappa, men de vet ju inte att Pippi faktiskt är världens starkaste tjej!

 

12.15 Pippis pappa kommer hem

Mer information kommer senare.

 


14.15 – 16.30   Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

14.15   Sjörövarfabbes jänta! 

En dag får Pippi en flaskpost från sin pappa. Där står att hans matroser har gjort myteri och nu hålls han fången av två otäcka typer som heter Blod-Svente och Jocke med Kniven. De vägrar att släppa honom om han inte talar om var Sjörövar-Fabbes skatt är gömd. Pippi bestämmer sig för att ta med Tommy och Annika på en räddningsexpedition, och de lyckas rädda både pappa och skatten. Men sjörövarna tänker minsann inte ge sig så lätt, och de är beredda att ta till fula knep för att få tillbaka skatten…

 

15.10 Pippi leker kull med poliser

Fröken Prysselius har bett stans poliser; konstaplarna Kling och Klang att hämta Pippi i Villa Villekulla, så att flickan äntligen kan komma till stadens barnhem. Små barn kan naturligtvis inte bo själva, det förstår ju vem som helst. Poliser är det bästa Pippi vet; näst rabarberkräm förstås, och hon tycker det är så roligt att leka kull med dem! Men till barnhemmet tänker hon såklart inte följa med.

 

15.45 Pippis har visst en pappa

Mer information kommer senare.

Katthult

 


10.45 – 13.40   Emil är hemma i Katthult


 

10.45 När det var husförhör i Katthult

Husförhör hade man förr i tiden när prosten ville vara säker på att alla människor ute i socknen kunde sin bibliska historia ordentligt. Och idag ska det bli husförhör i Katthult. Efteråt bjuds det på kaffe, minsann, och då passar Emil på att låsa om hönsen, precis som hans mamma bett honom göra. Noggrann som han är låser han inte bara om hönsen, utan om alla små hus och bodar som står öppna, även dasset – Trisseboa. Men nu råkar det ju bara vara på det viset att där sitter Emils pappa i godan ro….

 

11.50 När lilla Ida skulle göra hyss

Mer information kommer senare.

 

12.45 När Emil körde huvudet i soppskålen

Den här dagen är det köttsoppa till middag i Katthult. Det tycker alla är gott, särskilt Emil som sticker in hela huvudet i soppskålen för att få i sig sista slurken. Men då fastnar han med huvudet och familjen måste åka till doktorn i Mariannelund för att få ut honom ur skålen. Ett sånt elände, och idag när det ska bli kalas i Katthult och allting, och den fina fröken Petrell ska komma på besök. Flaggan är hissad när hon kommer, men inte vilken flagga som helst, för lilla Ida ville veta om man kunde se ända till Mariannelund i flaggstångens topp och Emil, snäll som han är, hjälpte henne såklart att se efter.

 


15.00 – 16.45   Emil är hemma i Katthult


 

15.00 När Emil hävde paltsmet över sin fader

När Emil får höra att det finns en råtta i köket bestämmer han sig för att gillra en fälla. Men inte var det meningen att pappas stortå skulle fastna i den! Och när Emil ville göra pappa glad igen och visa honom den goda paltsmeten som skulle bli middag – inte var det meningen att pappa skulle få den rakt i ansiktet. Men när Emil blir inlåst i snickerboa för tredje gången samma dag bestämmer han sig för att det räcker. Lina tycker däremot att det är ganska bra att Emil sitter där han sitter, och hon låser lite extra om honom, för då får hon ju vara ifred med sin Alfred.

 

16.25 När Emil gjorde tre tappra försök att få ut Linas tand

Mer information kommer senare.

Junibacken

 


11.00 – 12.45   Madicken är i Junibacken


 

11.00 Sommardag med löss

I det röda huset nere vid ån bor Madicken. Där bor också mamma, pappa och lillasyster Lisabet. Och så Alva förstås, hon är barnjungfru och det snällaste som finns. I huset bredvid, som kallas Lugnet, bor Abbe som är Madickens bästa vän. Tant och farbror Nilsson – Abbes mamma och pappa – bor där också. Idag har Madickens allra första sommarlov börjat. Tänk att någonting så härligt kan vara sant! Abbe har köpt kaniner, som han är så glad åt. Men en räv har börjat smyga omkring gården om nätterna, och farbror Nilsson bestämmer sig för att leta reda på den gamla rävsaxen för att gillra en fälla åt räven. Hemma i Junibacken upptäcker Alva att Madicken har fått löss och Alva får sätta igång en rejäl avlusning med sabadillättika.

 

11.40 Madicken och Lisabet har utflykt hemma

Mer information kommer senare.

 

12.15 Fattigdomens hjälplöshet

Mer information kommer senare.

Karlssons tak

 


10.25 – 13.00   Karlsson och Lillebror är i Vasastan


 

10.25 Lillebror möter Karlsson

Mer information kommer senare.

 

11.30 Karlsson öppnar sagovärlden för farbror Julius

Farbror Julius, som är Lillebrors släkting, har kommit till stan för att besöka sin doktor, och han ska bo hemma hos Lillebror och Fröken Bock under sin vistelse där. Husbocken har kommenderat lugn och ro men Karlsson är ju som vanligt upplagd för lite skoj. Han och Lillebror filurar, figurerar och spökar ut sig och det slutar med att farbror Julius tror sig ha sett livs levande sagoväsen. Tagen av sin nya insikt anförtror han sig åt fröken Bock, och till Karlssons stora förtret finner de tröst hos varandra.

 

12.20 Karlsson blir utkastad

Mer information kommer senare.

Rasmus lada

 


14.30 – 16.45   Rasmus och Paradis-Oskar är på luffen


 

14.30 Rasmus möter Guds rätte gök

Rasmus och Paradis-Oskar berättar hur det gick till när de träffades för första gången. Rasmus hade rymt från barnhemmet Västerhaga och gett sig ut på vägarna för att leta reda på ett par föräldrar åt sig. Gunnar har sagt att alla bara vill ha flickor med lockigt hår men det måste väl finnas någon som kan tänka sig en pojke med rakt och rufsigt hår? Han springer de små stigarna fram i sommarnatten och övernattar i en liten lada på en äng. När han vaknat inser han att han inte är ensam i ladan, i höet där borta ligger en luffare. Det är Oskar – Paradisets luffare och Guds rätte gök – som är ute och går längs vägarna med sitt handklaver, och som sjunger på gårdarna för att få en peng eller en bit mat. Rasmus skulle också så gärna vilja bli en sån där paradisluffare….

 

15.15 Rasmus och kattvisan

Mer information kommer senare.

 

15.50 Rasmus, kämparnas konung

Mer information kommer senare.

Lilla scenen

11.45    Fröken Prysselius allsång

Fröken Prysselius har ordnat en allsång för alla barn och vuxna som vill vara med och sjunga, och Kling och Klang har lovat att komma och vara med och hjälpa till. De har dessutom lovat fröken Prysselius att förbereda en alldeles speciell överraskning; men det har de kanske inte riktigt har kommit ihåg att göra… På scen finns naturligtvis också stadens egen orkester; Jubileumsorkestern.

 

13.30 Karlsson på taket – Lillspöket i Vasastan

Mer information kommer senare.

 

15.25   Nils Karlsson-Pyssling

Bertil är ensam hemma. Det brukar han vara medan han väntar på att mamma och pappa ska komma hem från fabriken. En gång hade han haft en syster – Märta – men hon är död nu. Det är så tråkigt att vara ensam hela dagarna. Plötsligt, när Bertil har som tråkigast, hör han små tassande steg och så ser han en liten pojke nere under sängen; inte större än en tumme. Det är Nils Karlsson Pyssling och han bor under Bertils golv. Dit kan man komma genom ett litet hål under sängen, och om Bertil bara kan komma ihåg att säga det rätta, magiska ordet ”tjillevippen”, så kan han också bli liten och följa med dit ner och leka.

 

16.25 16.25 Fri som en fågel! – sånger och trudelutter med Rasmus, Paradis-Oskar och Luffarorkestern

Mer information kommer senare.

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2019 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.