searchSymbol
hero

Parkens dagsprogram för 12 juni - 23 augusti

Det finns mycket att se och uppleva under en dag i Astrid Lindgrens Värld. Alla föreställningar är baserade på Astrid Lindgrens berättelser och i många av dem ingår sång, musik och dans i handlingen. Allt du kan se på våra scener dagtid ingår i entrépriset. Här nedan finner du vårt dagsprogram för vår huvudsäsong 12 juni – 23 augusti, där du kan se  de föreställningar som spelas i parken. Förutom tider för föreställningar så kan du också se när Pippi, Emil och Ronja och de andra är hemma hos sig och kan träffa dig som är besökare.

 

Bröderna Lejonhjärta

Körsbärsdalen


11.10 – 12.30 Bröderna Lejonhjärta är hemma i Körsbärsdalen


 

11.15 Min bror, Jonatan Lejonhjärta

En våldsam brand bryter ut i brödernas lägenhet, Jonatan tar sin bror på ryggen och hoppar ut genom fönstret på andra våningen. Han räddar livet på Skorpan men dör själv på gården efter fallet. Nu väntar Skorpan bara på att få träffa Jonatan igen, i Nangijala.

 

12.00 Färden från Körsbärsdalen

Skorpan har kommit till sin bror Jonatan i Körsbärsdalen i Nangijala. Sofia och Jonatan leder den hemliga frihetskampen, och Sofias duvor flyger med budskap över bergen till Törnrosdalens ledare Orvar. Nu har man funnit en av Sofias duvor död, utan budskap och med en pil i bröstet, och Sofia förstår att det måste finnas en förrädare i Körsbärsdalen.

Bröderna Lejonhjärta

Törnrosdalen


14.00 – 16.10 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen


 

14.00 Återförening i Törnrosdalen

Skorpan har blivit tillfångatagen av två Tengilsoldater i bergen. Han har ljugit och sagt att han bor hos sin farfar i Törnrosdalen, för att med hjälp av soldaterna kunna komma in där och kanske hitta sin bror, Jonatan, som gömmer sig någonstans i dalen.

 

15.55 Ingen liten lort

Medan utegångsförbudet i Törnrosdalen råder, gräver Jonatan på den hemliga gången som ska ta honom ut från Törnrosdalen. Han måste rädda frihetskämpen Orvar, som nu sitter fången i Katlagrottan.

 


17.00-17.30 Bröderna Lejonhjärta är i Törnrosdalen


 

17.00 Stridens dag *

Folket i Törnrosdalen förbereder sig i hemlighet för Stridens dag, då dalen äntligen ska befrias från tyrannen Tengil. Många skrik hörs i Törnrosdalen den dagen, men ett som inte liknar något annat. Katla har kommit – en uråldrig drakhona som kan förlama vem som helst med sin eld och som bara lystrar till Tengils stridslur.

* Föreställningen ”Stridens Dag” innehåller scener och effekter som kan vara otäcka, och därför har vi valt att sätta en rekommenderad ålder från 9 år.

Ronja Rövardotter


11.00 – 12.10 Ronja är hemma i Mattisborgen


 

11.00 Natten då Ronja föddes

Den natten då Ronja föds går åskan över bergen. Det är ett oväder som ingen har sett maken till, och rätt vad det är slår blixten ner i den uråldriga Mattisborgen så att den rämnar mitt itu – med ett riktigt helvetesgap emellan.

 

11.55 Ronja möter Birk

Långt bortom mannaminne hade Borkarövare och Mattisrövare och legat i luven på varann. Vad Mattis inte visste var att samma ovädersnatt som Ronja föddes, föddes också Birk – son till Borka och Undis. Och en dag, när Ronja som vanligt går upp för att akta sig för att trilla i Helvetesgapet, så sitter han där, Birk Borkason.

 


13.45 – 16.15 Ronja är hemma i Mattisborgen


 

13.45 Vinter i Mattisskogen

Så kom vintern till Mattisborgen och Mattisskogen. Rövarna vinterbadar och luskammas och Ronja ger sig ut i skogen på skidor. Men mitt i ett flöj tappar hon skidan och fastnar med foten i ett rumpnissehål

 

14.50 Vilddjursmötet

Sedan Borka olovandes flyttat in i den otillgängliga Norrborgen för att komma undan knektarna, ägnar Mattis dag och natt åt att grubbla hur han ska kunna kasta ut Borka och hans anhang. Ronja och Birk däremot, de är inte bara vänner – de har i hemlighet bestämt sig för att vara bror och syster. Nu önskar de bara att deras gamla tjurskallar till fäder kunde sluta fred, och kanske – som Skalle-Per alltid sagt – slå sig ihop till ett enda starkt rövarband. Men vem skulle bli hövding över ett sånt rövarband? Det är något som kan bara avgöras i en tvekamp – ett riktigt vilddjursmöte.

Villa Villekulla

 


10.30 – 12.30 Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

10.30 Pippi flyttar in i Villa Villekulla

I utkanten av den lilla, lilla staden ligger en gammal förfallen trädgård, och i den trädgården ligger ett gammalt hus. Villa Villekulla kallas huset. Tommy och Annika brukar gå förbi Villa Villekulla och önska så innerligt att det skulle flytta in någon där. Någon som har barn. Den här dagen har de skyndat sig dit, för de har hört Fröken Prysselius säga att någon faktiskt bor där nu. Kan det verkligen vara sant? Fröken Prysselius, som är ordförande i barnavårdsnämnden och förestår den lilla stadens barnhem, tycker däremot inte alls att det går för sig att en liten flicka bor alldeles ensam i ett stort hus. Hon bestämmer sig för att göra ett besök hos Pippi och ta henne med sig till barnhemmet, så att Pippi kan få det lite ordnat.

 

11.30 Pippi får besök av tjuvar

I utkanten av den lilla, lilla staden, i ett gammalt förfallet hus bor Pippi Långstrump. Hon är nio år och bor där alldeles själv med sin häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson. En dag kommer två fattiga luffare förbi, som heter Dunder-Karlsson och Blom. De vill lägga vantarna på Pippis kappsäck med alla gullpengar som hon har fått av sin pappa, men de vet ju inte att Pippi faktiskt är världens starkaste tjej!

 

12.15 Pippis pappa kommer hem

Pippi Långstrump är nio år och bor i Villa Villekulla alldeles själv med sin häst och sin apa. Pippis mamma bor i himlen och hennes pappa är sjökapten, men han blåste i sjön under en storm i Karibiska sjön. Men en vacker dag hörs tonerna från en sjörövarsång nerifrån hamnen och en båt lägger till vid bryggan. Det är pippis pappa som äntligen har kommit hem!

 


14.15 – 16.30   Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

14.15   Sjörövarfabbes jänta! 

En dag får Pippi en flaskpost från sin pappa som är sjökapten och seglar på de sju haven med sin båt Hoppetossa. I brevet står att hans matroser har gjort myteri och nu hålls han fången av två otäcka typer som heter Blod-Svente och Jocke med Kniven. De vägrar att släppa honom om han inte talar om var Sjörövar-Fabbes skatt är gömd. Pippi bestämmer sig för att ta med Tommy och Annika på en räddningsexpedition, och försöka rädda både pappa och skatten. Men sjörövarna tänker minsann inte ge sig så lätt, och de är beredda att ta till fula knep för att få tillbaka skatten….

 

15.10 Pippi leker kull med poliser

Fröken Prysselius har bett stans poliser; konstaplarna Kling och Klang, att hämta Pippi i Villa Villekulla, så att flickan äntligen kan komma till stadens barnhem. Små barn kan naturligtvis inte bo själva, det förstår ju vem som helst. Poliser är det bästa Pippi vet; näst rabarberkräm förstås, och hon tycker det är så roligt att leka kull med dem! Men till barnhemmet tänker hon såklart inte följa med.

 

15.45 Pippi har visst en pappa

Pippis pappa har äntligen kommit hem och nu förbereder han, Pippi och matros Fridolf sig för att ge sig ut på havet igen. Fröken Prysselius och stadens poliser, Kling och Klang, vet inte om att Pippis pappa har kommit hem och nu kommer de tågande till Villa Villekula, beredda att ta i med hårdhandskarna för att få med sig Pippi till barnhemmet, en gång för alla. Pippi bestämmer sig för att skoja med dem lite och säger åt pappa Efraim att gömma sig…

Katthult

 


10.45 – 13.40   Emil är hemma i Katthult


 

10.45 När det var husförhör i Katthult

Husförhör hade man förr i tiden när prosten ville vara säker på att alla människor ute i socknen kunde sin bibliska historia ordentligt. Och idag ska det bli husförhör i Katthult. Efteråt bjuds det på kaffe, minsann, och då passar Emil på att låsa om hönsen, precis som hans mamma bett honom göra. Noggrann som han är låser han inte bara om hönsen, utan om alla små hus och bodar som står öppna, även dasset – Trisseboa. Men nu råkar det ju bara vara på det viset att där sitter Emils pappa i godan ro….

 

11.50 När Emil gjorde tre tappra försök att få ut Linas tand

Emil, Anton, Lina och Alfred har varit på auktion i Backhorva och nu kommer de hem. Emil har gjort, vad hans pappa tycker är vanvettsaffärer, Alfred har varit i slagsmål och Lina har tandvärk efter att Kråkstorparn har bjudit henne på för mycket karameller. Alfred tycker att hon ska gå till Sme-Pelle och dra ut tanden. Till honom vill Lina för livet inte gå, hon ryser när hon tänker på vilken dyr och långvarig tandutdragning det kan bli. Men Emil kommer på att han nog skulle kunna få ut tanden både billigare och fortare…

 

12.45 När Emil körde huvudet i soppskålen

Den här dagen är det köttsoppa till middag i Katthult. Det tycker alla är gott, särskilt Emil som sticker in hela huvudet i soppskålen för att få i sig sista slurken. Men då fastnar han med huvudet och familjen måste åka till doktorn i Mariannelund för att få ut honom ur skålen. Ett sånt elände, och idag när det ska bli kalas i Katthult och allting, och den fina fröken Petrell ska komma på besök. Flaggan är hissad när hon kommer, men inte vilken flagga som helst, för lilla Ida ville veta om man kunde se ända till Mariannelund i flaggstångens topp och Emil, snäll som han är, hjälpte henne såklart att se efter.

 


15.00 – 16.45   Emil är hemma i Katthult


 

15.00 När Emil hävde paltsmet över sin fader

När Emil får höra att det finns en råtta i köket bestämmer han sig för att gillra en fälla. Men inte var det meningen att pappas stortå skulle fastna i den! Och när Emil ville göra pappa glad igen och visa honom den goda paltsmeten som skulle bli middag – inte var det meningen att pappa skulle få den rakt i ansiktet. Men när Emil blir inlåst i snickerboa för tredje gången samma dag bestämmer han sig för att det räcker. Lina tycker däremot att det är ganska bra att Emil sitter där han sitter, och hon låser lite extra om honom, för då får hon ju vara ifred med sin Alfred.

 

16.25 När lilla Ida skulle göra hyss

I Katthult i Lönneberga i Småland, där bor Emil och hans lilla syster Ida. Har du hört talas om dem någon gång? Om du har det, så vet du att Emil gör hyss nästan varenda dag och får sitta i snickarboden för det. Hans pappa tror att Emil på så vis ska vänja sig av med att göra hyss, för att slippa snickarboden. Men där tror han fel. Emil tycker det är rätt trevligt i snickarboden. Ida tycker också det är trevligt i snickarboden. Hon skulle också så gärna vilja bli instängd där någon gång, men det vill liksom aldrig bli något hyss för henne, hur mycket hon är försöker.

 

Junibacken

 


11.00 – 12.45   Madicken är i Junibacken


 

11.00 Sommardag med löss

I det röda huset nere vid ån bor Madicken. Där bor också mamma, pappa och lillasyster Lisabet. Och så Alva förstås, hon är barnjungfru och det snällaste som finns. I huset bredvid, som kallas Lugnet, bor Abbe som är Madickens bästa vän. Tant och farbror Nilsson – Abbes mamma och pappa – bor där också. Idag har Madickens allra första sommarlov börjat. Tänk att någonting så härligt kan vara sant! Abbe har köpt kaniner, som han är så glad åt. Men en räv har börjat smyga omkring gården om nätterna, och farbror Nilsson bestämmer sig för att leta reda på den gamla rävsaxen för att gillra en fälla åt räven. Hemma i Junibacken upptäcker Alva att Madicken har fått löss och Alva får sätta igång en rejäl avlusning med sabadillättika.

 

11.40 Madicken och Lisabet har utflykt hemma

Idag kommer Madicken hem från skolan och är alldeles vild av glädje. Hon ska på skolutflykt på onsdag! Hela skolan ska åka tåg och gå upp på ett berg och äta smörgåsar och se på utsikten. Å, vad hon är lycklig! Men Lisabet är inte lika lycklig. Hon vill också ha en utflykt. Och snäll som Madicken är så bestämmer hon sig för att ordna en egen utflykt med Lisabet, hemma på Junibacken. Fast något berg har de ju inte. Men kanske man kan klättra upp på vedbotaket?

 

12.15 Fattigdomens hjälplöshet

Madicken har läst i tidningen om ”fattigdomens hjälplöshet”, och funderar mycket över hur det är att vara riktigt fattig. Själv har hon gott om pengar, för hon har precis vunnit på ett lotteri! Inne hos Nilssons i Lugnet, där bråkar de ofta om pengar. En gång i tiden lånade farbror Nilsson pengar av fabrikör Lind för att kunna köpa huset och varje år ska han betala tillbaka tvåhundra kronor för det. Men nu har han inga pengar. Tant Nilsson går till stan och när hon kommer tillbaka har hon med sig tvåhundrafemtio kronor. Hon har läst i tidningen att fattiga människor kan gå till lasarettet och få pengar för att doktorerna ska kunna skära i deras kroppar – inte när de lever såklart, utan när de har dött. Men Madicken blir förtvivlad. Hon förstår att tant Nilsson innerst inne inte alls vill låta doktorerna skära i henne när hon är död, och hon bestämmer sig för att prata med doktor Berglund och försöka köpa tillbaka tant Nilsson.

Karlssons tak

 


10.25 – 13.00   Karlsson och Lillebror är i Vasastan


 

10.30 Lillebror möter Karlsson

Idag var en av de där aviga dagarna, när det inte var ett dugg roligt att vara Lillebror. Mamma har blodbrist och måste åka iväg och vila upp sig ett tag, och det ska komma en husföreståndarinna; fröken Bock och ta hand om Lillebror om dagarna medan pappa arbetar. Och Lillebror känner sig plötsligt alldeles ensam i hela världen. Men då hör han plötsligt ett litet surr utanför fönstret…

 

11.30 Karlsson öppnar sagovärlden för farbror Julius

Farbror Julius, som är Lillebrors släkting, har kommit till stan för att besöka sin doktor, och han ska bo hemma hos Lillebror och Fröken Bock under sin vistelse där. Husbocken har kommenderat lugn och ro men Karlsson är ju som vanligt upplagd för lite skoj. Han och Lillebror filurar, figurerar och spökar ut sig och det slutar med att farbror Julius tror sig ha sett livs levande sagoväsen. Tagen av sin nya insikt anförtror han sig åt fröken Bock, och till Karlssons stora förtret finner de tröst hos varandra.

 

12.20 Karlsson blir utkastad

Fröken Bock, som har kommit för att ta hand om Lillebror när hans mamma och pappa är borta, storstädar och steker köttbullar, och såklart tycker ”världens bästa dammsugarsugare” att han också ska hjälpa till. Lillebrors frimärken till exempel, de kan ju inte bara få ligga och skräpa hur som helst, tycker Karlsson och suger raskt upp dem. Efteråt vill han som vanligt ha sig några goda köttbullar, men det tänker fröken Bock sätta stopp för, en gång för alla.

Rasmus lada

 


14.30 – 16.45   Rasmus och Paradis-Oskar är på luffen


 

14.30 Rasmus träffar guds rätte gök

Rasmus och Paradis-Oskar berättar hur det gick till när de träffades för första gången. Rasmus hade rymt från barnhemmet Västerhaga och gett sig ut på vägarna för att leta reda på ett par föräldrar åt sig. Gunnar har sagt att alla bara vill ha flickor med lockigt hår men det måste väl finnas någon som kan tänka sig en pojke med rakt och rufsigt hår? Han springer de små stigarna fram i sommarnatten och övernattar i en liten lada på en äng. När han vaknat inser han att han inte är ensam i ladan, i höet där borta ligger en luffare. Det är Oskar – Paradisets luffare och Guds rätte gök.

 

15.15 Rasmus och kattvisan

För att få en bit mat ska Rasmus och Oskar hugga lite ved åt en bondfru. Fast Oskar vill ju förstås hellre spela en trudelutt. När det gäller arbete, är jag nöjd med lite, säger han. Rasmus berättar att han drömde om en katt, Oskar spelar lite på sitt dragspel och vips, så har de gjort en visa!

 

15.50 Rasmus, kämparnas konung

I ett gammalt hus i en ödeby kan den som är jagad av länsman gömma sig, till det värsta har blåst över i alla fall. Det gör Oskar och Rasmus, för länsman har ju fått för sig att det är Paradis-Oskar som är skyldig till både rånet på Sandö Bruk och hos Hedbergskan. Men några som också tycker att en ödeby är ett bra gömställe, det är de riktiga bovarna; Lif och Liander. De kommer dit för att titta till rånbytet som de har gömt i ett av husen.

Lilla scenen

11.45 Fröken Prysselius allsång

Fröken Prysselius har ordnat en allsång för alla barn och vuxna som vill vara med och sjunga, och Kling och Klang har lovat att komma och vara med och hjälpa till. Det blir mycket sång och musik, och en tävling där alla barn får tävla mot de vuxna. På scen finns naturligtvis också den lilla stadens egen orkester; Jubileumsorkestern.

 

13.30 Karlsson på taket 

Lillebrors mamma och pappa är bortresta och Fröken Bock har kommit dit för att ta hand om Lillebror. Idag har hon bakat bullar men Lillebror får inte smaka. Sån tur då att Karlsson på taket är världens bästa husbockstämjare! Han börjar med att ”tirritera” henne ordentligt – genom att spöka för henne. Men Fröken Bock blir glad, för äntligen kan hon bräcka sin malliga syster Frida som varit med i TV och berättat om spökröster hon har hört.

 

15.25   Ingen rövare finns i skogen

 

16.25 Fri som en fågel! – med Rasmus, Paradis-Oskar och Luffarorkestern.

Den föräldralöse barnhemspojken Rasmus har slagit följe med luffaren Paradis-Oskar, i sitt letande efter en egen far och mor, någon som vill ha en pojke med rakt och rufsigt hår. Nu har de äntligen hittat ett hem åt Rasmus, i Stensätra, hos den snälle bonden Nilsson och hans fru. Rasmus har stannat där medan Oskar gett sig av längs vägarna igen. Men Rasmus vill inte vara där. Han vill vara med Oskar. Men ska han säga nej till en mor och en far, en hel gård, med hästar och kor och hela faderullan?

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2020 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.