searchSymbol
hero

Parkens dagsprogram 15 maj - 11 juni

Det finns mycket att se och uppleva under en dag i Astrid Lindgrens Värld. Alla föreställningar är baserade på Astrid Lindgrens berättelser och i många av dem ingår sång, musik och dans i handlingen. Allt du kan se på våra scener dagtid ingår i entrépriset. Här nedan finner du vårt dagsprogram för försäsongen 2020, där du kan se ett urval av de föreställningar som spelas i parken. Förutom tider för föreställningar så kan du också se när  Emil, Rasmus och Karlsson och de andra är hemma hos sig och kan träffa dig som är besökare.

 

 

Pippi Långstrump

 


10.30 – 12.30 Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

10.30 Pippi flyttar in i Villa Villekulla

I utkanten av den lilla, lilla staden ligger en gammal förfallen trädgård, och i den trädgården ligger ett gammalt hus. Villa Villekulla kallas huset. Tommy och Annika brukar gå förbi Villa Villekulla och önska så innerligt att det skulle flytta in någon där. Någon som har barn. Den här dagen har de skyndat sig dit, för de har hört Fröken Prysselius säga att någon faktiskt bor där nu. Kan det verkligen vara sant? Fröken Prysselius, som är ordförande i barnavårdsnämnden och förestår den lilla stadens barnhem, tycker däremot inte alls att det går för sig att en liten flicka bor alldeles ensam i ett stort hus. Hon bestämmer sig för att göra ett besök hos Pippi och ta henne med sig till barnhemmet, så att Pippi kan få det lite ordnat.

 

11.30 Pippi får besök av tjuvar

I utkanten av den lilla, lilla staden, i ett gammalt förfallet hus bor Pippi Långstrump. Hon är nio år och bor där alldeles själv med sin häst Lilla gubben och sin apa Herr Nilsson. En dag kommer två fattiga luffare förbi, som heter Dunder-Karlsson och Blom. De vill lägga vantarna på Pippis kappsäck med alla gullpengar som hon har fått av sin pappa, men de vet ju inte att Pippi faktiskt är världens starkaste tjej!

 

12.15 Pippis pappa kommer hem

Pippi Långstrump är nio år och bor i Villa Villekulla alldeles själv med sin häst och sin apa. Pippis mamma bor i himlen och hennes pappa är sjökapten, men han blåste i sjön under en storm i Karibiska sjön. Men en vacker dag hörs tonerna från en sjörövarsång nerifrån hamnen och en båt lägger till vid bryggan. Det är pippis pappa som äntligen har kommit hem!

 


14.15 – 16.30   Pippi är hemma i Villa Villekulla


 

14.15   Sjörövarfabbes jänta! 

En dag får Pippi en flaskpost från sin pappa som är sjökapten och seglar på de sju haven med sin båt Hoppetossa. I brevet står att hans matroser har gjort myteri och nu hålls han fången av två otäcka typer som heter Blod-Svente och Jocke med Kniven. De vägrar att släppa honom om han inte talar om var Sjörövar-Fabbes skatt är gömd. Pippi bestämmer sig för att ta med Tommy och Annika på en räddningsexpedition, och försöka rädda både pappa och skatten. Men sjörövarna tänker minsann inte ge sig så lätt, och de är beredda att ta till fula knep för att få tillbaka skatten….

 

15.10 Pippi leker kull med poliser

Fröken Prysselius har bett stans poliser; konstaplarna Kling och Klang, att hämta Pippi i Villa Villekulla, så att flickan äntligen kan komma till stadens barnhem. Små barn kan naturligtvis inte bo själva, det förstår ju vem som helst. Poliser är det bästa Pippi vet; näst rabarberkräm förstås, och hon tycker det är så roligt att leka kull med dem! Men till barnhemmet tänker hon såklart inte följa med.

 

15.45 Pippi har visst en pappa

Pippis pappa har äntligen kommit hem och nu förbereder han, Pippi och matros Fridolf sig för att ge sig ut på havet igen. Fröken Prysselius och stadens poliser, Kling och Klang, vet inte om att Pippis pappa har kommit hem och nu kommer de tågande till Villa Villekula, beredda att ta i med hårdhandskarna för att få med sig Pippi till barnhemmet, en gång för alla. Pippi bestämmer sig för att skoja med dem lite och säger åt pappa Efraim att gömma sig…

Katthult

 


10.45 – 13.40   Emil är hemma i Katthult


 

10.45 När det var husförhör i Katthult

Husförhör hade man förr i tiden när prosten ville vara säker på att alla människor ute i socknen kunde sin bibliska historia ordentligt. Och idag ska det bli husförhör i Katthult. Efteråt bjuds det på kaffe, minsann, och då passar Emil på att låsa om hönsen, precis som hans mamma bett honom göra. Noggrann som han är låser han inte bara om hönsen, utan om alla små hus och bodar som står öppna, även dasset – Trisseboa. Men nu råkar det ju bara vara på det viset att där sitter Emils pappa i godan ro….

 

11.50 När Emil gjorde tre tappra försök att få ut Linas tand

Emil, Anton, Lina och Alfred har varit på auktion i Backhorva och nu kommer de hem. Emil har gjort, vad hans pappa tycker är vanvettsaffärer, Alfred har varit i slagsmål och Lina har tandvärk efter att Kråkstorparn har bjudit henne på för mycket karameller. Alfred tycker att hon ska gå till Sme-Pelle och dra ut tanden. Till honom vill Lina för livet inte gå, hon ryser när hon tänker på vilken dyr och långvarig tandutdragning det kan bli. Men Emil kommer på att han nog skulle kunna få ut tanden både billigare och fortare…

 

12.45 När Emil körde huvudet i soppskålen

Den här dagen är det köttsoppa till middag i Katthult. Det tycker alla är gott, särskilt Emil som sticker in hela huvudet i soppskålen för att få i sig sista slurken. Men då fastnar han med huvudet och familjen måste åka till doktorn i Mariannelund för att få ut honom ur skålen. Ett sånt elände, och idag när det ska bli kalas i Katthult och allting, och den fina fröken Petrell ska komma på besök. Flaggan är hissad när hon kommer, men inte vilken flagga som helst, för lilla Ida ville veta om man kunde se ända till Mariannelund i flaggstångens topp och Emil, snäll som han är, hjälpte henne såklart att se efter.

 


15.00 – 16.45   Emil är hemma i Katthult


 

15.00 När Emil hävde paltsmet över sin fader

När Emil får höra att det finns en råtta i köket bestämmer han sig för att gillra en fälla. Men inte var det meningen att pappas stortå skulle fastna i den! Och när Emil ville göra pappa glad igen och visa honom den goda paltsmeten som skulle bli middag – inte var det meningen att pappa skulle få den rakt i ansiktet. Men när Emil blir inlåst i snickerboa för tredje gången samma dag bestämmer han sig för att det räcker. Lina tycker däremot att det är ganska bra att Emil sitter där han sitter, och hon låser lite extra om honom, för då får hon ju vara ifred med sin Alfred.

 

16.25 När lilla Ida skulle göra hyss

I Katthult i Lönneberga i Småland, där bor Emil och hans lilla syster Ida. Har du hört talas om dem någon gång? Om du har det, så vet du att Emil gör hyss nästan varenda dag och får sitta i snickarboden för det. Hans pappa tror att Emil på så vis ska vänja sig av med att göra hyss, för att slippa snickarboden. Men där tror han fel. Emil tycker det är rätt trevligt i snickarboden. Ida tycker också det är trevligt i snickarboden. Hon skulle också så gärna vilja bli instängd där någon gång, men det vill liksom aldrig bli något hyss för henne, hur mycket hon är försöker.

Karlssons tak

 


10.25 – 13.00   Karlsson och Lillebror är i Vasastan


 

10.30 Lillebror möter Karlsson

Idag var en av de där aviga dagarna, när det inte var ett dugg roligt att vara Lillebror. Mamma har blodbrist och måste åka iväg och vila upp sig ett tag, och det ska komma en husföreståndarinna; fröken Bock och ta hand om Lillebror om dagarna medan pappa arbetar. Och Lillebror känner sig plötsligt alldeles ensam i hela världen. Men då hör han plötsligt ett litet surr utanför fönstret…

 

11.30 Karlsson öppnar sagovärlden för farbror Julius

Farbror Julius, som är Lillebrors släkting, har kommit till stan för att besöka sin doktor, och han ska bo hemma hos Lillebror och Fröken Bock under sin vistelse där. Husbocken har kommenderat lugn och ro men Karlsson är ju som vanligt upplagd för lite skoj. Han och Lillebror filurar, figurerar och spökar ut sig och det slutar med att farbror Julius tror sig ha sett livs levande sagoväsen. Tagen av sin nya insikt anförtror han sig åt fröken Bock, och till Karlssons stora förtret finner de tröst hos varandra.

 

12.20 Karlsson blir utkastad

Fröken Bock, som har kommit för att ta hand om Lillebror när hans mamma och pappa är borta, storstädar och steker köttbullar, och såklart tycker ”världens bästa dammsugarsugare” att han också ska hjälpa till. Lillebrors frimärken till exempel, de kan ju inte bara få ligga och skräpa hur som helst, tycker Karlsson och suger raskt upp dem. Efteråt vill han som vanligt ha sig några goda köttbullar, men det tänker fröken Bock sätta stopp för, en gång för alla.

Rasmus lada

 


14.30 – 16.45   Rasmus och Paradis-Oskar är på luffen


 

14.40 Rasmus träffar guds rätte gök

Rasmus och Paradis-Oskar berättar hur det gick till när de träffades för första gången. Rasmus hade rymt från barnhemmet Västerhaga och gett sig ut på vägarna för att leta reda på ett par föräldrar åt sig. Gunnar har sagt att alla bara vill ha flickor med lockigt hår men det måste väl finnas någon som kan tänka sig en pojke med rakt och rufsigt hår? Han springer de små stigarna fram i sommarnatten och övernattar i en liten lada på en äng. När han vaknat inser han att han inte är ensam i ladan, i höet där borta ligger en luffare. Det är Oskar – Paradisets luffare och Guds rätte gök.

 

15.15 Rasmus och kattvisan

För att få en bit mat ska Rasmus och Oskar hugga lite ved åt en bondfru. Fast Oskar vill ju förstås hellre spela en trudelutt. När det gäller arbete, är jag nöjd med lite, säger han. Rasmus berättar att han drömde om en katt, Oskar spelar lite på sitt dragspel och vips, så har de gjort en visa!

 

15.50 Rasmus, kämparnas konung

I ett gammalt hus i en ödeby kan den som är jagad av länsman gömma sig, till det värsta har blåst över i alla fall. Det gör Oskar och Rasmus, för länsman har ju fått för sig att det är Paradis-Oskar som är skyldig till både rånet på Sandö Bruk och hos Hedbergskan. Men några som också tycker att en ödeby är ett bra gömställe, det är de riktiga bovarna; Lif och Liander. De kommer dit för att titta till rånbytet som de har gömt i ett av husen.

Lilla scenen

11.45 Fröken Prysselius allsång med gäster.

Fröken Prysselius har ordnat en allsång för alla barn och vuxna som vill vara med och sjunga, och Kling och Klang har lovat att komma och vara med och hjälpa till. Det blir mycket sång och musik, och en tävling där alla barn får tävla mot de vuxna. Gäster på allsången är Pippi och hennes vänner. På scen finns naturligtvis också den lilla stadens egen orkester; Jubileumsorkestern.

 

13.30 Karlsson på taket 

Lillebrors mamma och pappa är bortresta och Fröken Bock har kommit dit för att ta hand om Lillebror. Idag har hon bakat bullar men Lillebror får inte smaka. Sån tur då att Karlsson på taket är världens bästa husbockstämjare! Han börjar med att ”tirritera” henne ordentligt – genom att spöka för henne. Men Fröken Bock blir glad, för äntligen kan hon bräcka sin malliga syster Frida som varit med i TV och berättat om spökröster hon har hört.

 

15.25   Ingen rövare finns i skogen

 

 

16.25 Fri som en fågel! – med Rasmus, Paradis-Oskar och Luffarorkestern.

Den föräldralöse barnhemspojken Rasmus har slagit följe med luffaren Paradis-Oskar, i sitt letande efter en egen far och mor, någon som vill ha en pojke med rakt och rufsigt hår. Nu har de äntligen hittat ett hem åt Rasmus, i Stensätra, hos den snälle bonden Nilsson och hans fru. Rasmus har stannat där medan Oskar gett sig av längs vägarna igen. Men Rasmus vill inte vara där. Han vill vara med Oskar. Men ska han säga nej till en mor och en far, en hel gård, med hästar och kor och hela faderullan?

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2020 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.