searchSymbol
hero
Bröderna Lejonhjärta

”Hur kan det få vara så hemskt”, frågar Skorpan sin storebror Jonatan, ”hur kan det få vara så hemskt att en del måste dö när dom inte har fyllt tio år ens?” Skorpan är sjuk och ligger hemma i kökssoffan och är ledsen och rädd, för han har hört tanterna som mamma syr klänningar prata om att han snart ska dö. ”Vet du Skorpan, jag tror inte att det är så hemskt”, säger Jonatan. ”Jag tror att du får det härligt.” Och så berättar Jonatan om Nangijala, ett land på andra sidan stjärnorna, där det ännu är sagornas och lägereldarnas tid och där man kan få vara med om äventyr från morgon till kväll, på nätterna också.

Körsbärsdalen

Här i Ryttargården i Körsbärsdalen i Nangijala bor Bröderna Jonatan och Karl Lejonhjärta. Fast Jonatan kallar Karl för Skorpan, ”bara för att jag tycker så mycket om skorpor”, säger han. I Nangijala är det sagornas och lägereldarnas tid, precis som Jonatan berättade för Skorpan hemma i köket när de fortfarande bodde på jorden. Då när Skorpan var så sjuk och visste att han snart skulle dö. Här blir Skorpan frisk och stark och kan rida upp i bergen på sin häst, följa med till värdshuset Guldtuppen eller bara sitta och meta i ån med sin bror.

Törnrosdalen

Sagornas och lägereldarnas tid, hade Jonatan kallat tiden i Nangijala. Då visste han inte att alla sagor inte är vackra här. I Törnrosdalen härskar den grymme tyrannen Tengil, som har byggt en mur runt dalen och tagit folket här till slavar. Ingen slipper in eller ut genom portarna utan det hemliga lösenordet. Men folket förbereder sig i hemlighet för Stridens Dag – den dag då de ska befria dalen från Tengil och hans urtidsmonster Katla, som sätter skräck i människorna. Här i Törnrosdalen gömmer sig Jonatan hemma hos Mattias för Tengils soldater, och dit kommer Skorpan för att hjälpa sin bror.

”Men då sa Jonatan att det fanns saker som man måste göra, även om det var farligt. ’Varför då’, undrade jag. ’Annars är man ingen människa utan bara en liten lort’, sa Jonatan.”
Ur Bröderna Lejonhjärta

Föreställningar med Bröderna Lejonhjärta

Hälsa på hos Bröderna Lejonhjärta

Om du vill träffa Jonatan och Skorpan och kanske hjälpa dem i kampen mot Tengil och hans soldater måste du först komma in i Törnrosdalen där Tengils män vaktar porten. Kan du lösenordet är det inga problem. Annars kommer säkert Jonatan Lejonhjärta och viskar det i ditt öra.

Du kan läsa mer om Skorpan och Jonatan i boken: Bröderna Lejonhjärta (1973)

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2020 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.