searchSymbol
hero

Vanliga frågor och svar

Här har vi gjort en lista på de allra vanligaste frågorna om Astrid Lindgrens Värld. Saknar du någon fråga som du tycker att vi borde ha med här är du välkommen att sända e-post till oss på info@astridlindgrensvarld.se 

 


 

1. Får man betala extra för att se teaterföreställningarna?

Nej, all teater som spelas dagtid ingår i entrépriset, så gör även besöket på ”Vi på Saltkråkan”.

 


 

2. Vi kommer inte förrän kl. 14 och parken stänger kl. 18 kan man köpa halvdagsbiljett?

I Astrid Lindgrens Värld säljer vi enbart heldagsbiljetter.

 


 

3. Vi kommer med tåg kl. 10 och ska sova i stuga, men var ska vi göra av packningen när vi inte får stugan förrän kl. 15:30?

Packningen kan med fördel lämnas in i Informationen, innanför entrén. Där finns en bemannad förvaring för packning och värdesaker.

 


 

4. Kan man gå ut till parkeringen och in igen utan att behöva betala en gång till?

Det går jättebra. Prata med personalen i informationen så hjälper de dig att få en återinträdesbiljett.

5. Får man ha med sig hundar in i parken?

Ja, så länge den hålls i koppel och att den inte stör övriga gäster. Hundar är dock inte välkomna in i byggnader eller på våra uteserveringar av hänsyn för allergiker. Vid många av våra föreställningar förekommer det djur och då kan det också vara bra att tänka på att inte sätta sig allra längst fram på åskådarplats.

 


 

6. Om man är i parken och har köpt endagarsbiljett men ändrar sig och vill gå en dag till. Går det att uppgradera?

Ja, mellan kl 15.00-16.30 så kan du ta med dina biljetter och kvittot till biljettkassorna utanför entrén. Då kan du uppgradera dina biljetter och betalar mellanskillnaden.

 


 

7. Går det att komma fram överallt i parken med rullstol?

Så gott som hela parken är tillgänglig för rullstolsburna. För att se var du kan ta dig fram med rullstol,  läs vår tillgänglighetsinformation på Equalitys webbplats.

8. Finns det skrindor att hyra?

Ja, det finns skrindor att hyra vid Informationen innanför entrén. Skrindorna kostar 40 kr/dag.

 


 

9. Är alla föreställningar utomhus och vad händer om det blir busväder?

All teater spelas utomhus och vid kraftigt regnfall kan vissa föreställningar senareläggas till dess att vädret lättar, och i enstaka fall ställas in. Men du kan alltid träffa de olika karaktärerna på de utsatta tiderna.

 


 

10. Är någon/några föreställningar översatta till annat språk exempelvis tyska?

Alla föreställningar i parken spelas enbart på svenska. De flesta av berättelserna som spelas upp är väl igenkända av barnen, så språket brukar sällan vara ett hinder. I de flesta föreställningar förekommer även musik och sång, framför allt i föreställningarna på Lilla scenen som ligger på Skolgatan.

 


 

11. Mitt barn behöver ha en ledsagare. Kan jag gå in gratis som ledsagare?

Ja, om du som förälder är anställd som ledsagare och kan uppvisa giltigt ledsagarbevis enligt nedan.

I de fall du har en funktionsvariation som medför behov av ledsagare erbjuds en ledsagare fri entré. Ledsagaren måste vara minst 16 år fyllda och ska kunna styrka med intyg att den arbetar som ledsagare. Har du fler ledsagare betalar de ordinarie pris, såvida du inte genom intyg kan styrka behovet av fler än en ledsagare. Om du besöker oss utan legitimerad ledsagare, men har ett intyg på att du behöver extra hjälp vid aktivitet liknande parkbesök, kan vi ge ledsagarentré till en anhörig utan personligt ledsagarintyg. Vi godkänner intyg från vården, kommunen, skola samt assistansbolag.

 


 

12. Finns det namnarmband till barnen?

Ja, både utanför och innanför entrén finns det namnarmband där du kan skriva barnets namn och ditt telefonnummer.

13. Finns det hörslingor?

Ja, i Informationen finns ett antal bärbara hörslingor till utlåning för dig som har en hörselnedsättning. Systemet är trådlöst med en mottagare och en personlig hörslinga som man hänger runt halsen, alternativt i ett par hörlurar. I den mottagaren väljer du sedan vilken teatermiljö du vill lyssna på. Så om du exempelvis vill lyssna på föreställningen Sjörövarfabbes jänta med Pippi Långstrump i Villa Villekulla måste du vara i den miljön för att få bra mottagning.

 


 

14. Finns det amningsrum i parken?

Innanför entrén har vi inrett ett amningsrum. Där finns också skötbord.

 


 

15. Kan man ta med sig barnvagn överallt i parken?

Ja, förutom vid våra teatermiljöers åskådarplatser, men där finns det ytor där du kan parkera din vagn eller skrinda. Tänk på att inte lämna värdesaker i parkerad vagn eller skrinda.

 


 

16. Vad händer med borttappade föremål?

Borttappade föremål efterfrågas i Information vid entrén. Där samlas alla upphittade föremål. Om föremålet ännu inte är hittat tas uppgifter och telefonnummer av gästen, varpå Informationen hör av sig när föremålet hittats.

 


 

17. Vad händer om jag tappar bort mitt barn?

Om du tappar bort ditt barn hjälper personalen dig mer än gärna att leta. Personalen tar ditt namn, telefonnummer och uppgifter om barnet och gör sedan ett allmänt utrop på komradion så att all personal kan hjälpa till att leta. Uppletande efter barn går snabbt och effektivt.

 


 

18. Finns det picknick- och grillställen i parken?

Det finns gott om picknickställen här i Astrid Lindgrens Värld. Har ni med er egen mat får ni gärna slå er ner på någon trevlig plats och äta. Vi kan särskilt rekommendera Björkdungen nedanför Den lilla, lilla staden och Picknickstigen. Stigen ligger bredvid en tjärn och där finns flera mysiga sittplatser. Utanför Törnrosdalen, intill Picknicktaket och vid Kvarnen finns det ordentliga grillplatser. Vid varje grill finns de grillkol och tändvätska, så du själv kan tända grillen.

 


 

19. Har Ni någon app?

Ja, vi har tagit fram en app och i den hittar du den senaste informationen om vad som händer i parken.  Appen är ett bra verktyg för dig att redan hemifrån planera och förbereda ert besök.

 


20. Kommer Ni erbjuda teckentolkning av ert dagsprogram vid något tillfälle?

Javisst, för att tillgängliggöra vårt program för så många som möjligt införde vi redan 2009 teckenspråktolkning som en del av vår teater. Vid dessa tillfällen införlivas teckenspråkstolkarna i föreställningarna och ges både kostym, karaktärer och regi så att deras medverkan blir en naturlig del av teatern. Läs mer om teckenspråkstolkning här


21. Finns det mat för allergiker (av olika slag)?

Vi har flera olika alternativ för allergiker och det går naturligtvis också bra att fråga personalen på de olika försäljningsställena. Läs mer om våra allergialternativ

 

 

Tips från gäster som har besökt oss

Här finns ett urval, av de närmare 1000 råd, som vi fick via sociala medier.

 


 

Njut! Låt barnen bestämma tempot. Det är inte så viktigt att hinna med alla föreställningarna, karaktärerna finns på plats större delen av dagen och det är häftigare att få en kram av exempelvis Ida än att nödvändigtvis stressa runt och följa dagsprogrammet.

– Åsa Pettersson

 


 

När vi var på Astrid Lindgrens Värld för några år sedan fick min sambo sin vilja igenom när det gällde packning. Förutom att bilen var knökfull på vägen dit hade vi både en skrinda och barnvagn fullastad de dagar vi var i parken. Vi var två vuxna och en treåring som hade med två kylväskor fulla av mat, varma kläder, svala kläder, solkräm, kaffe, regnkläder och så vidare.

Mitt tips är: Lyssna inte på din packningstokiga sambo:). Det räcker att ha med lite frukt och kanske något kex som mellanmål om barnen blir hungriga mitt under föreställningen . Vatten och en dyna att sitta på är också bra. Resten löser sig ändå, det finns supergod mat att köpa runt om i parken!

Passa på att äta de fantastiska köttbullarna medan ni sitter på bryggan och tittar på Hoppetossa. Eller ät lunch på Majkens medan ni lyssnar på Prusseluskans Allsång. Blir barnen hungriga olika tider finns alltid något att handla nära till hands, en korv, smörgås eller glass. Så släpp kontrollen lite så slipper ni släpa runt på en packning värdig en skolklass och får samtidigt chans att unna er lite lyx, utan att det kostar skjortan.

– Johan Wernis Waernquist

 


 

Det bästa tipset vi fick inför vårt besök var att komma fram till Pippi först efter vi sett lite annat. Att få hålla hand med Pippi, köra spottävling och kurragömma med henne är svårslaget. Sedan försökte vi verkligen att låta barnen styra vad vi gjorde. Att bara vara och se det roliga genom barnens ögon.

– Sandra Sandahl

 


 

Här kommer mina värdefullaste tips för ett perfekt Astrid Lindgrens Värld besök.
Nr 1, börja äventyret redan hemma med att läsa Emils hyss eller Pippis äventyr. Ta del av Astrids verk hemma i lugn och ro via böcker, film eller lek- Det skapar en längtan och en relation tll Astrids alla karaktärer, och jag lovar att ni icke kommer att bli besvikna, barnens (och era) förväntningar
kommer att överträffas.


Nr 2, appen underlättar ditt besök, miljövänligt och smidigt, när man reser med barn kan man packa i all oändlighet men erat barnasinne är det viktigaste att packa med, för det kommer användas flitigt, resten går alltid att lösa.


Nr 3. Många äter på Astrid Lindgrens Värld restauranger det finns ett suveränt utbud med närproducerade råvaror, vissa har picknick med sig, men ibland blir man bara sugen på något gott, och då jag ska för er berätta att våfflorna som serveras är alldeles ljuvliga, testa!!!
Nr 4. Sist men inte minst, får familjen inte nog av Astrid Lindgrens Värld på sommarens, så vill jag ge er tipset om att besök höstmarknaden för sjalingen, perfekt höstäventyr till sagornas värld.

– Emma Linnér

 

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2020 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.