searchSymbol
hero

Parkens dagsprogram för höstlovet

Under höstlovet har vi öppet hela veckan, då sjuder Astrid Lindgrens Värld av liv igen. Emil, Pippi, Ronja, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar är alla här. Hela parken är öppen för lek och äventyr. Här finns hantverk, lokala matvaror och underhållning av alla de slag. I tillägg till vårt ordinarie program erbjuder vi en mängd extra aktiviteter. Välkommen till Astrid Lindgrens Värld, en sagolik plats där de mest oväntade sakerna kan hända!

 

Ladda ner vårt höstprogram som PDF här.

Pippi Långstrump

Under årets höstlovsöppet är allt sig likt från föregående år. Eller nja, inte riktigt allt. Emil i Lönneberga, Ronja Rövardotter, Madicken, Rasmus och Paradis-Oskar är här med familj och vänner under hela höstlovet. Du kommer att se dem spela upp scener från sina berättelser och träffa dem på marknaden.

Och precis som vanligt kan du också träffa Pippi Långstrump i parken. Men hon kommer inte finnas på plats i Villa Villekulla som hon brukar, för där ska nämligen göras fint inför nästa säsong då berättelsen om Pippi fyller 75 år.

Istället träffar du Pippi på följande ställen.

11.00 Pippi gästar Allsången (Lilla scenen)

11.45 Pippi med vänner leker i Den lilla, lilla staden.

14.15 Pippi med vänner leker vid Gammelgården.

16.30 Höstkalas (Lilla scenen)

Lilla scenen

11.00 Fröken Prysselius allsång

Fröken Prysselius har ordnat en allsång för alla barn och vuxna som vill vara med och sjunga, och Kling och Klang har lovat att komma och vara med och hjälpa till. Det blir mycket sång och musik, och en tävling där alla barn får tävla mot de vuxna. Gäst på allsången är Pippi. På scen finns naturligtvis också den lilla stadens egen orkester; Jubileumsorkestern.

 

16.30 Höstkalas

Ett sångprogram med flera karaktärer från parken.

Madicken

JUNIBACKEN

10.30 Sommardag med löss

I det röda huset nere vid ån bor Madicken. Där bor också mamma, pappa och lillasyster Lisabet. Och så Alva förstås, hon är barnjungfru och det snällaste som finns. I huset bredvid, som kallas Lugnet, bor Abbe som är Madickens bästa vän. Tant och farbror Nilsson – Abbes mamma och pappa – bor där också. Idag har Madickens allra första sommarlov börjat. Tänk att någonting så härligt kan vara sant! Abbe har köpt kaniner, som han är så glad åt. Men en räv har börjat smyga omkring gården om nätterna, och farbror Nilsson bestämmer sig för att leta reda på den gamla rävsaxen för att gillra en fälla åt räven. Hemma i Junibacken upptäcker Alva att Madicken har fått löss och Alva får sätta igång en rejäl avlusning med sabadillättika.

 

11.15 Madicken och Lisabet har utflykt hemma

Idag kommer Madicken hem från skolan och är alldeles vild av glädje. Hon ska på skolutflykt på onsdag! Hela skolan ska åka tåg och gå upp på ett berg och äta smörgåsar och se på utsikten. Å, vad hon är lycklig! Men Lisabet är inte lika lycklig. Hon vill också ha en utflykt. Och snäll som Madicken är så bestämmer hon sig för att ordna en egen utflykt med Lisabet, hemma på Junibacken. Fast något berg har de ju inte. Men kanske man kan klättra upp på vedbotaket?

 


11.45 Madicken med vänner leker i Den lilla, lilla staden.


 

Emil i Lönneberga

KATTHULT


11.45 Emil med vänner leker i Den lilla, lilla staden.


 

12.30 När Emil hävde paltsmet över sin fader

När Emil får höra att det finns en råtta i köket bestämmer han sig för att gillra en fälla. Men inte var det meningen att pappas stortå skulle fastna i den! Och när Emil ville göra pappa glad igen och visa honom den goda paltsmeten som skulle bli middag – inte var det meningen att pappa skulle få den rakt i ansiktet. Men när Emil blir inlåst i snickerboa för tredje gången samma dag bestämmer han sig för att det räcker. Lina tycker däremot att det är ganska bra att Emil sitter där han sitter, och hon låser lite extra om honom, för då får hon ju vara ifred med sin Alfred.

 


14.15 Emil med vänner leker vid Gammelgården.


 

15.00 När det var husförhör i Katthult

Husförhör hade man förr i tiden när prosten ville vara säker på att alla människor ute i socknen kunde sin bibliska historia ordentligt. Och idag ska det bli husförhör i Katthult. Efteråt bjuds det på kaffe, minsann, och då passar Emil på att låsa om hönsen, precis som hans mamma bett honom göra. Noggrann som han är låser han inte bara om hönsen, utan om alla små hus och bodar som står öppna, även dasset – Trisseboa. Men nu råkar det ju bara vara på det viset att där sitter Emils pappa i godan ro….

 

16.30 Höstkalas (Lilla scenen)

Rasmus på luffen i den lilla, lilla staden.

 


11.45 Rasmus och Paradis-Oskar leker i Den lilla, lilla staden.


 

13.00 Rasmus och Paradis-Oskar sjunger med Luffarorkestern.

 

14.30 Rasmus träffar Guds rätte gök

Rasmus och Paradis-Oskar berättar hur det gick till när de träffades för första gången. Rasmus hade rymt från barnhemmet Västerhaga och gett sig ut på vägarna för att leta reda på ett par föräldrar åt sig. Gunnar har sagt att alla bara vill ha flickor med lockigt hår men det måste väl finnas någon som kan tänka sig en pojke med rakt och rufsigt hår? Han springer de små stigarna fram i sommarnatten och övernattar i en liten lada på en äng. När han vaknat inser han att han inte är ensam i ladan, i höet där borta ligger en luffare. Det är Oskar – Paradisets luffare och Guds rätte gök.


14.15 Rasmus och Paradis-Oskar leker vid Gammelgården.


 

 

Ronja Rövardotter

MATTISBORGEN

11.00 Natten då Ronja föddes
vid kvällsöppet 29-31/10 – 1/11 kl 12.00
Den natten då Ronja föds går åskan över bergen. Det är ett oväder som ingen har sett maken till, och rätt vad det är slår blixten ner i den uråldriga Mattisborgen så att den rämnar mitt itu – med ett riktigt helvetesgap emellan.

 

12.00 Ronja möter Birk
vid kvällsöppet 29-31/10 – 1/11 kl 13.00
Långt bortom mannaminne hade Borkarövare och Mattisrövare och legat i luven på varann. Vad Mattis inte visste var att samma ovädersnatt som Ronja föddes, föddes också Birk – son till Borka och Undis. Och en dag, när Ronja som vanligt går upp för att akta sig för att trilla i Helvetesgapet, så sitter han där, Birk Borkason.

 

14.00 Vinter i Mattisskogen

vid kvällsöppet 29-31/10 – 1/11 kl 16.30

Så kom vintern till Mattisborgen och Mattisskogen. Rövarna vinterbadar och luskammas och Ronja ger sig ut i skogen på skidor. Men mitt i ett flöj tappar hon skidan och fastnar med foten i ett rumpnissehål

 

16.30 Vilddjursmötet

vid kvällsöppet 29-31/10 – 1/11 kl 18.00

Sedan Borka olovandes flyttat in i den otillgängliga Norrborgen för att komma undan knektarna, ägnar Mattis dag och natt åt att grubbla hur han ska kunna kasta ut Borka och hans anhang. Ronja och Birk däremot, de är inte bara vänner – de har i hemlighet bestämt sig för att vara bror och syster. Nu önskar de bara att deras gamla tjurskallar till fäder kunde sluta fred, och kanske – som Skalle-Per alltid sagt – slå sig ihop till ett enda starkt rövarband. Men vem skulle bli hövding över ett sånt rövarband? Det är något som kan bara avgöras i en tvekamp – ett riktigt vilddjursmöte.

 

NYHETSBREV

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev fyllt med inspiration, nyheter och erbjudanden.

Lämna följande fält tomt

Läs om hur vi behandlar dina personuppgifter här.

logo
© 2019 Astrid Lindgrens Värld AB. info@astridlindgrensvarld.se, +46 (0)492 798 00. Box 198 SE-598 85 Vimmerby, Sweden. Org. nr: 556303-3033.